Over 600 tonn marint avfall fjernet – og jobben fortsetter

Gjennom selskapet OMS (Oppdretternes Miljøservice) har Sinkaberg, sammen med partnere og ungdommer langs kysten, samlet over 600 tonn avfall fra naturen. Dette er en innsats for miljøet – og for lokalsamfunnene vi er en del av.

Marint avfall er et av de største og mest synlige miljøproblemene i norske kystområder. Helt siden 2017 har Sinkaberg vært en viktig partner for OMS, hvor målsettingen er like enkel som den er viktig: Å fjerne søppel fra hav og strand, og gjennom aktiviteten skape lokal bevissthet og stolthet omkring verdien av kystnaturen.

En av de spesialtilpassede båtene som brukes i arbeidet med strandrydding - i fart.
Ulike spesialtilpassede båter brukes i arbeidet med strandrydding.

Samarbeid og ungdomsjobber

Strandryddingen skjer i nært samarbeid med lokale aktører og kommuner, med støtte fra blant andre Miljødirektoratet, og en sentral del av modellen er å engasjere ungdom. Hver sommer blir unge arbeidstakere engasjert for å rydde kystlinjen for den rike floraen av avfall: Plast, garn- og tauverk, samt alle tenkelige fraksjoner som havner i havet.

Ungdommer som samler marint avfall i fjæra.
Flere tonn fangst i fjæra

– Det omfattende arbeidet gir ikke bare resultater i form av færre kilo søppel i fjæra. Det skaper også eierskap og forståelse blant ungdom, sier prosjektleder John Einar Løkkhaug i OMS.

I tillegg til rydding åpner prosjektet for kartlegging og dokumentasjon – som kan gi rom for forbedringer og forebygging på lang sikt.

Resultatene så langt

Siden starten har innsatsen i prosjektet gitt imponerende resultater:

  • Over 600 tonn marint avfall er hentet inn og forsvarlig deponert.
  • Et stort antall lokal ungdom har deltatt i ryddearbeid og opplæring.
  • Lang kystlinje i flere kommuner i Trøndelag og Nordland er dekket.
Diagram som viser innsamlet antall tonn avfall pr år
Avfallsmengder, år for år

Miljøansvar i praksis

For Sinkaberg er arbeidet med strandrydding en del av et bredere engasjement for ansvarlig drift og bevisst samfunnsrolle. Det handler om å ta vare på naturen vi lever av – og å inkludere de neste generasjonene i løsningen.

– Dette er verdifull innsats som er avgjørende for det miljøet som vi produserer mat i, sier John-Ove Sinkaberg som er konsernleder havbruk i Sinkaberg.
– Når ungdommene får oppleve resultatene selv, gir det positive ringvirkninger langt utover den tida som legges ned i aktivt feltarbeid.

👉 Les mer om vårt miljøarbeid og bærekraft