Likestilling og diskriminering
(Vedlegg til årsberetning 2021)
Del 1 – Tilstand for kjønnslikestilling
Konsernet Sinkaberg AS består av 30 prosent kvinner, med en lønnsforskjell på 11 prosent. Lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i virksomheten er knyttet til lav andel av kvinner i selskapet, og spesielt i høyere stillinger.
Om vi deler inn ansatte i ulike stillingsnivåer er andelen kvinner angitt i prosent i hver stillingsgruppe: Lærlinger (15 prosent), fagarbeidere fabrikk (62 prosent), produksjonsarbeidere (30 prosent), konsernledelse (17 prosent) og røktere (5 prosent).
Konsernet har lik lønn for likt arbeid. Sinkaberg følger tariff i lønnsforhandlingene. Det er dermed ikke lønnsforskjeller knyttet til kjønn når en sammenlikner likt arbeid for lik lønn. Lønnsforskjellen som oppstår i stillingsnivået «produksjonsarbeider» kommer av en større andel kvinner som jobber med viderefordeling, hvor lønnen er noe høyere.
Lønnsforskjeller på ulike stillingsnivå/grupper og lønnsfordeling totalt i bedriften:
Konsernet har i 2021 to ansatte som jobber i deltid. Det er kvinner som har deltid. Det er gjennom utviklingssamtaler forespurt om deltidsansatte ønsker å jobbe i hel stilling. Det er ingen som har signalisert ønske om å øke sin stillingsandel.
Sinkaberg AS etterstreber et mangfoldig arbeidsmiljø, og fremmer likebehandling ved rekruttering og i personalpolitikken. Medarbeidere og andre som er involvert i selskapets virksomhet, skal velges og behandles på en måte som ikke diskriminerer i forhold til kjønn, hudfarge, religion, alder, førlighet, seksuell legning, statsborgerskap, sosial/etnisk opprinnelse, politisk overbevisning, fagforeningsmedlemskap eller andre forhold
Del 2 – Vårt arbeid for likestilling og mot diskriminering
Likestillingsarbeidet i Sinkaberg er forankret i virksomhetens strategi, verktøy og retningslinjer. Måten vi jobber med likestilling og diskriminering er:
- Personalavdeling kartlegger sammen med ledergruppen risikoer knyttet til diskriminering og likestilling.
- I etterkant medarbeiderundersøkelse som gjøres hvert år, diskuteres forebyggende tiltak og endringer som kan forbedre SBH som arbeidsplass for alle sine ansatte.
- Kjønnsfordeling i konsernet blir årlig kartlagt. Det gjøres en gjennomgang av stillingsutlysninger, knyttet til om dette skaper en unødig skjevhet knyttet til etnisitet, kjønn eller andre forhold
- Byggingen av nye kontorer og slakteri har gjort det enklere for personer med nedsatt funksjonsevne å oppholde seg og komme seg rundt i lokalet.
- Det er utarbeidet retningslinjer knyttet til diskriminering og trakassering.
- Det er en høy andel menn i lederstillinger i selskapet, og i selskapet generelt. Det er bevissthet rundt at en ønsker mer kjønnsbalanse. Ett av flere tiltak er å være oppmerksom på at bildebruk og ordvalg i stillingsannonser appellerer til begge kjønn.