I Norge ble fiskeoppdrett for alvor utbredt på 1970-tallet,
da man begynte med oppdrett av laks og ørret i merder i havet.
Sinkaberg er resultat av Sinkaberg Fisk (etablert 1977) og Bindalssmolt (etablert 1985) av henholdsvis gründerne Finn W. Sinkaberg og Bjørn Berg-Hansen. I mars 2023 solgte familien Berg-Hansen andelen på om lag 44 prosent i selskapet til Bewi Invest - som da kom inn som ny storeier. I juni 2024 skiftet konsernet navn fra SinkabergHansen til SInkaberg.
1977
Finn Sinkaberg satte smolt i kummer i sjøen for først gang i 1978, etter å ha fått konsesjon året før. Nøtene lå ved Marøya og forholdene var fine. Oppstarten gikk bra, og to år senere kunne Finn slakte 3.000 fisk, mens 7.000 fisk fortsatt var i sjøen hos Sinkaberg Fiskeoppdrett.
Snittvekten etter om lag to år med håndfôring i sjøen lå på om lag fire kilo. Imidlertid hadde Finn fortsatt altså en del større fisk i sjøen. Tilgangen på råstoff på fôr var grei, noe knappere var det på smolt ...
De aller første merdene med laks lå like ved dagens bygg og anlegg på Marøya. Ved slakting ble fisken hentet i kar. Slaktingen foregikk på den gamle Fossabrygga som lå ved Esso-anlegget i Rørvik.
1982 - 1989
Tomta til nytt slakteri på Marøya var ferdig tilrettelagt våren 1982. Byggingen av det første fôrkjøkkenet, slakteriet og fryseriet ble utløst av bruforbindelsen over Nærøysundet som åpnet året før. Fra Rørvik fikk grunnlegger Finn raskt et øye for hva som foregikk på øya vis-a-vis kystbyen.
Den første driftsbygningen på 250 kvadratmeter ble ferdig våren 1983. Og kverna på fôrkjøkkenet ordnet ikke bare næring til egen laks, men også to andre lokale oppdrettere. Fôret bestod av avskjær fra sei, samt lodde og stavsild. Bindemiddel var et eget mel, tilsatt vitaminer og ulike næringsstoff.
I 1985 kom etableringen Bindalssmolt i virke. Med konsesjon for produksjon av settefisk, startet familien Berg-Hansen sammen med gode medarbeidere og samarbeidspartnere å bygge sin virksomhet.
Avgjørende for drifta var en velegnet tomt, samt stabil tilførsel av godt vann fra Saglivatnet i Nærøy kommune. Grensa mot nabokommune Bindal følger elva ned til settefiskanlegget, som dermed også ligger i Nordland fylke.
Første tillatelse som Bindalssmolt fikk var på 500.000 smolt årlig. Byggetrinn 1 besto av klekkeri under tak, samt et betydelig antall utendørs kar med diameter rundt tre meter.
I startfasen var læringskurven bratt. Nye metoder, blant annet ulike former for vaksinering, ble prøvd ut. Gunstige driftsforhold, sammen med kunnskap og erfaring bidro til et stadig bedre resultat.
Byggetrinn 2 ved anlegget ble den såkalte C-hallen i 1988. Bygget med tanker for smolt ble plassert ved siden av veien i bakken ned mot sjøen.
For mer effektiv uttransport fra settefiskanlegget ble det i 1990 bygget egne smoltkar mellom hovedveien og sjøen. Over disse beholderne ble det også reist et bygg - samt at kai ble etablert.
For å lette flytting av fisk mellom de ulike hallene, ble det også anlagt et rørsystem. Da var det nødvendig med dugnadsinnsats noe utenom det vanlige. Medlemmer i Kjella IL bar rørlengder som hver målte godt over 100 meter ...
1990 – 1999
Det går an å være fiskeoppdretter, men millionær blir man ikke, sa Finn Sinkaberg til lokalavisa Ytringen sommeren 1990. Årsak til denne uttalelsen, var at store deler av næringa noen år tidligere lå nede med brukket rygg. Men et stykke ut på 90-tallet snudde bildet, og året 1993 ble et av flere gode år for oppdretterne i Namdalen; med greie driftsoverskudd.
Sinkaberg startet med videreforedling i 1996, som et bidrag til kvalitet og økt verdiskaping.
I 1998 ble det bygd nytt slakteri, som fortsatt - i en naturligvis løpende oppgradert utgave - er i bruk.
1997 - Viktig beslutning om fusjon mellom Bindalssmolt og Sinkaberg
En fusjon i 1997 mellom de to veldrevne selskapene Bindalssmolt/Bindalslaks og Sinkaberg Fiskeoppdrett la grunnlag for konsernet SinkabergHansen. Bjørn Berg-Hansen var styreformann og hovedaksjonær i Bindalssmolt, og med fusjonen ble tidligere samarbeid med Sinkaberg befestet. Det omhandlet så vel smoltsalg som slakting av egen matfisk på Marøya.
At bindalingene, med flere større "beilere" på gang, valgte å fusjonere med Sinkaberg ble begrunnet i et gjensidig ønske om å skape en mer solid enhet med tydelig regional forankring. Å sikre arbeidsplasser, også inn i framtida, var vesentlig for begge de to sjefene - Bjørn og Finn. Og ikke minst var ledelsen opptatt av mulige gevinster av stordrift.
2000 – 2009
Byggetrinn 3 ved Svaberget, ferdigstilt 2001, gjorde at første generasjon med mange små kar utendørs (hele 171 stykk) ble erstattet med en overbygget hall med 11 store kar.
Byggetrinn 4, E-hallen som bokstavelig talt ligger på stupkanten over pollen ved tidligere Svaberget Camping ble tatt i bruk i 2005. Dette bygget er klekkeri for høstfisken fra Bindalssmolt, og inneholder i alt 11 kar med diameter seks meter.
Siste byggetrinn på den opprinnelige tomta til Bindalssmolt ble tatt i 2008. Dette omfatter bygget som inneholder hovedsakelig kontorer og sosiale rom i andre etasje, og med klekkeri og produksjonskar for vårfisk i første etasje.
Bygging av nytt produksjonsanlegg i 2002. I denne omgang ble filetavdelingen på Marøya fornyet. Den gamle fabrikken ble revet og erstattet med et bygg med grunnflate 700 kvadratmeter. Over tre etasjer kom produksjonslokaler, lager og kontorareal.
Fabrikken hadde på dette tidspunktet, tidlig 2000-tall, om lag 50 ansatte, mens det totalt i SinkabergHansen arbeidet knappe 80 personer.
Oppgradering av slakteriets tekniske utrustning i 2005-2007. I takt med økte produksjonsvolum og utvikling i næringa ble anlegget på Marøya jevnlig oppgradert.
Fortsatt satsning på videreforedling, med henblikk på både produktkvalitet og effektivisering innen transport og logistikk, bidro til at det i 2007 ble investert i ny filet-linje.
2010 – 2024
Kontinuerlig forbedring og oppgradering av teknisk utstyr og produksjonsanlegg.
Slakteriet modernisert i 2011
Utvidet kapasitet og nye løsninger bidro til at kapasiteten ved fabrikken ble vesentlig økt. Ukevolum på over 500 tonn produsert og i høy grad foredlet var normalt nivå. Høsten 2011 jobbet nær 130 personer ved hovedanlegget på Marøya - mens det totalt i konsernet nå nærmet seg 200 ansatte.
31. mai 2021 ble den siste fisken slaktet i det gamle produksjonsanlegget - som også inneholdt egen linja/avdeling for produksjon av filet.
Det innebar at den nye Laksefabrikken fra 1. juni dette året overtok slakting og foredling på Marøya.
Videre kom også deler av det nye settefiskanlegget Svaberget Smolt i drift våren 2022 med første innlegg befruktet øyerogn. På tampen av juni måned var det duket for en ny milepæl ved Svaberget - ved første levering fra RAS-anlegget. Utviklingen ved både Bindalssmolt og Svaberget Smolt er også viktige for vår samarbeidspartner Emilsen Fisk - som har 34 prosent eierandel i begge disse to settefiskanleggene.
I mars 2023 solgte familien Berg-Hansen, med sine 44 prosent av virksomheten seg ut. Ny eier av aksjene ble Bewi Invest AS.
Per i dag - juni 2024 - har konsernet totalt om lag 340 egne ansatte, samt at våre direkte involverte underleverandører har et betydelig antall medarbeidere i sitt virke.
Sinkaberg (nytt navn fra 13. juni 2024) har opparbeidet en solid økonomi og investerer fortløpende store deler av overskuddet i egen virksomhet. Vår målsetting er at våre anlegg hele tiden skal være i front med det nyeste og beste innen produksjonsmetoder og teknologi.