Den atlantiske laksen, «kongen av laks», en delikatesse kloden rundt! Norge er stor på oppdrett, men hva ligger bak – av kunnskap, innsats og folk – i de om lag 24 månedene det tar fra befruktede egg klekkes til en ny generasjon fullmoden slaktefisk foredles? Følg «lakseskolen» til SinkabergHansen, tekst og video i episoder, og få førstehånds innsikt i sjømatnasjonens store framtidsnæring!
Fortsatt vekst i vintermørket
Selv om vintermørket preger det meste av døgnet, er veksten fortsatt grei. Fram mot nyttår er snittet godt over 600 gram for fisken som ble satt ut i august. Det gir nær åttedobling av vekta fram til nå!
Ved utsett tidlig i august veide smolten i snitt om lag 80 gram. Mot slutten av september var den tredoblet til 240 gram. Knappe to måneder senere – 14. november – lå snittet på 450 gram. Da fulgte vi med under vår nye veterinær, Anniken Mork, sitt helsebesøk i Sørværet. Som nevnt i episode 9 gjør ansvarlig veterinær faste månedlige besøk ved alle lokaliteter.
På programmet denne dagen sto gjennomgang av den totale drifta ved flåten/anlegget, samt helsetilstanden i hver enkelt merd. Alle hendelser, fra levering av settefisk til at slakteklar laks lastes i brønnbåten, loggføres.
Fisken i de to merdene som vi følger hadde på tampen av oktober vært gjennom en behandling; i hovedsak mest grunnet skottelus som kan være til åpenbar irritasjon for fisken. Kontroll på lusenivået holdes gjennom ukentlig telling.
Taklet avlusing godt
– Avlusing så tidlig på liten fisk er uvanlig. Samtidig var det bra å se at fisken taklet behandlingen i brønnbåt godt. Konkret ved høy appetitt og tilsvarende lav dødelighet like etter behandlingen, melder lokalitetsleder Hallvar Johannesen.
Veterinæren kunne på sin kontrollrunde også se at fisken i Sørværet har det veldig greit.
– Vesentlig ved helsebesøket er å få et helhetsbilde av tilstanden. Vi går rundt merden og observerer hvordan fisken ter seg. Videre er undersøkelse av dødfisk obligatorisk. Som tidligere synes det som om «ulykker» – at fisken hopper og treffer noe – er hovedårsak til enkelte går tapt, sier Anniken.
Samtidig med at veterinæren gjør sin jobb, ivaretar driftsteknikerne sin daglige rutine: Trekking av dødfiskhåven og ikke minst sjekk av hele merden og tilknyttet utstyr. En ekstra oppgave denne dagen var kontroll av gjellestatus – hensikten her var å finne ut om en bestemt amøbe som kan gi gjelleproblem var tilstede eller ei …
Oppgaver og 10-timers dag
Tilbake på flåten sørget veterinær Anniken og driftstekniker Sverre Valan for uttak av PD-prøver. Disse sendes fast og rutinemessig til laboratorium for analyse. Videre har lokalitetsleder og driftsteknikere flere bestemte, samt en god del mer tilfeldige, oppgaver i løpet av arbeidsdagen.
– Her i Sørværet går de fleste av oss i turnus 14 dager på og tilsvarende periode av. Dagen starter med felles frokost klokka 07.00. Ordinær arbeidstid er fra 07.30 til 18.00, med en halv times lunsjpause. Etter arbeidet er det felles middag, før diverse sosiale aktiviteter og så kveldsro. Alle på laget har egne soverom med bad og toalett i tilknytning.
I to uker er det 10-timers arbeidsdag som gjelder!