Den atlantiske laksen, «kongen av laks», en delikatesse kloden rundt! Norge er stor på oppdrett, men hva ligger bak – av kunnskap, innsats og folk – i de om lag 24 månedene det tar fra befruktede egg klekkes til en ny generasjon fullmoden slaktefisk foredles? Følg «lakseskolen» til SinkabergHansen, tekst og video i episoder, og få førstehånds innsikt i sjømatnasjonens store framtidsnæring!
28 timer med våravlusing
En lang vinter – og påfølgende vår er over. «Følg laksen»-fisken har fått stå ved Sørværet uten spesiell oppmerksomhet. Siden november er snittvekta mer enn doblet til om lag 1,4 kilo.
Da vi midt i november besøkte lokaliteten, hadde ingen anelse om den kommende globale pandemien. I havbruk er det ikke ukjent at virus kan bety vansker – men at utbrudd blant mennesker skulle gi så vidt store følger kom adskillig mer overraskende.
Rundt nyttår lå snittstørrelsen på «Følg laksen» i Sørværet noe under 600 gram. I slutten av mai var den største fisken over 1,5 kilo; med et snitt på om lag 1,4. Videre har fisken fra Bindalssmolt utviklet seg meget godt: Lav dødelighet og få utfordringer i den daglige rutinen med fôring, ettersyn og vedlikehold av anlegg, samt helse- og lusekontroll.
Mens vanlig lusegrense er 0,5 kjønnsmoden hunnlus per fisk – skjerpes kravet til 0,2 seks uker på våren. Altså i tida da villsmolten skal vandre fra elvene og ut i havet. Derfor gjennomføres det ved de fleste lokalitetene «våravlusing». Hensikten er dobbel; både å sikre korrekt nivå – samt ikke minst å gå inn i den varmere årstida med så lite lus som mulig.
Våravlusningen i Sørværet ble nå gjennomført i brønnbåt («Ronja Ocean») med en mekanisk og medikamentfri metode som heter Optilicer (se faktaboks). Fire dager før oppstart ble fôringen som vanlig stanset. Hensikten å få tømt fiskens tarm, slik at vannkvaliteten blir best mulig. Både under nødvendig trengning og opphold i brønnbåten.
Fra driftsteknikerne setter en kulerekke på baksiden av nota for å skyve fisken i retning innsugene, til all fisken er pumpet om bord tar det cirka to timer. I de tre tankene, hver på 1.000 kubikk, tilsettes så fire liter nellikspikerolje for å sedere – det vil si berolige – fisken enda mer (se faktaboks).
Halvannen time senere starter selve avlusinga. Imens har brønnbåten manøvrert til en ny merd; hvor servicepersonell fra SinkabergHansen har skiftet not; til en med større masker tilpasset fiskestørrelsen. Fra brønnene føres fisken, ved pumping og skovler, inn i tanker med temperert vann. I dette tilfellet 28,5 grader. Hver fisk holdes i dette vannet i 30 sekunder, før de skyves videre over en sil og ut i renner med vann. I silen skilles lakselusa og fisken med vann, og parasittene samles opp.
Hvordan fisken oppfører seg, og tåler behandlingen, beskrives av veterinær Anniken Mork i videoen over. Avgjørende parameter er fiskehelse (rist- og slimlag), samt effekt av lusefjerningen. Oppsummert beskrives denne operasjonen som en «drømmeavlusing».
– Inntellingene viste lave lusetall under grensa i utgangspunktet; rundt 0,1 kjønnsmoden i snitt. I uka etter ble ikke funnet en eneste kjønnsmoden lus de to merdene med «Følg laksen», samtidig som det ikke var registrert forhøyet dødelighet. Og ikke minst var appetitten på topp; driftsteknikerne meldte at fisken spiste «som bare juling», sier veterinær Anniken Mork med et smil.
Samlet dødelighet for merd 5 siden utsett i august 2019 er 1,46 prosent. Konkret har 2.390 fisk av totalt 163.340 gått ut. De fleste tidlig i perioden, da dødeligheten fra nyttår og fram til utgangen av mai for denne merden var 0,33 prosent.
Å tømme de tre tankene via avlusingsanlegget tar om lag to timer. I Sørværet ble totalt fire merder avluset fortløpende – noe som krevde 28 timers kontinuerlig arbeid. Både driftsteknikerne til SinkabergHansen, besetningen om bord på brønnbåten, samt ROV-operatørene fra Nærøysund Aquaservice som kontrollerer fisken etter at den kommer tilbake i merden jobber på skift. Totalt var om lag 25 fagfolk i aksjon det hektiske døgnet denne runden pågikk. I et anlegg med flere merder som skal avluses, kan det gjerne bli arbeidet natt og dag opp mot tre døgn.