Den atlantiske laksen, «kongen av laks», en delikatesse kloden rundt! Norge er stor på oppdrett, men hva ligger bak – av kunnskap, innsats og folk – i de om lag 24 månedene det tar fra befruktede egg klekkes til en ny generasjon fullmoden slaktefisk foredles? Følg «lakseskolen» til SinkabergHansen, tekst og video i episoder, og få førstehånds innsikt i sjømatnasjonens store framtidsnæring!
Tar unna 60.000 fisk per dag
Nær hver virkedag året rundt – slaktes og foredles trygg mat på Marøya. Kapasiteten i dagens fabrikk om lag 60.000 laks; noe som tilsvarer om lag 250 tonn sløyd fisk.
Anlegget utenfor fabrikken, ventemerden, ved fabrikken har flere funksjoner. Vesentlig er at fisken får roe seg godt etter transport fra lokalitet og påfølgende lossing. Laksen blir ikke fôret de siste dagene før opplasting, og i ventemerden kan den gå inntil seks dager før den tas inn for slakting.
Ventemerden har to nøter. En ytre til sikring – og en indre som kan heves og lines. Hensikten er å trenge fisken mot «inntaket». Herfra pumpes fisken til bløgging og videre produksjon. Personell overvåker og sikrer at fisken har god velferd og levekår i ventemerden, samt at et passe antall trenges i løpende kommunikasjon med produksjonen inne på slakteriet.
Etter avliving, bløgging og tilhørende utblødning i egen tank med renset sjøvann – kommer laksen til sløyemaskinene. I dagens fabrikk er det fem på rekke, med samlet kapasitet på om lag 4.000 fisk i timen.
Etterkontroll og en ny runde i kjøletank er rutinen før fisken sorteres. Dette ut fra størrelse og kvalitet. SinkabergHansen legger stor vekt på videreforedling, ettersom produksjon av filet «pre rigor» (før dødsstivhet) har flere fordeler: Topp kvalitet på produktet, ressursutnyttelse av hele fisken og ikke minst lavere transportvolum og -vekt. Altså; mer last i hver tralle, noe som gir færre trailere på veiene våre.
I dagens fabrikk er totalt om lag 100 medarbeidere tilknyttet avdelingene slakteri, filet, lager/logistikk, teknisk oppfølging og kvalitet. Etter flere store oppgraderinger i perioden 2009 til 2013 har fabrikken blitt drevet i utførelsen som den framstår i dag. Løpende vedlikehold og fokus på trygge rutiner har bidratt til at slakteri og videreforedling fungerer så godt som overhodet mulig til enhver tid.
En vesentlig faktor for trygg og forutsigbar drift er en stabil arbeidsstokk med høy kompetanse. I så måte er virksomheten i en gunstig situasjon; for eksempel er gjennomsnittlig fartstid på videreforedling godt over 10 år. Bedriften kan også glede seg over stor stabilitet i den øvrige del av staben – enten det er snakk om andre avdelinger ved fabrikken, eller øvrige funksjoner ute i egen organisasjon.
En stabil arbeidsstokk med høy kompetanse!