Den atlantiske laksen, «kongen av laks», en delikatesse kloden rundt! Norge er stor på oppdrett, men hva ligger bak – av kunnskap, innsats og folk – i de om lag 24 månedene det tar fra befruktede egg klekkes til en ny generasjon fullmoden slaktefisk foredles? Følg «lakseskolen» til SinkabergHansen, tekst og video i episoder, og få førstehånds innsikt i sjømatnasjonens store framtidsnæring!
Tredobling på åtte uker
Etter åtte uker i sjøen har fisken tredoblet vekta. Fra 80 gram i snitt ved ankomst fra Bindalssmolt – til 240 gram på tampen av september. Og; formen er utmerket!
Siste fredag i september tok lokalitetsleder Hallvar Johannessen og hans kollegaer ved Sørværet imot besøk av blant andre veterinær (og superveteran i næringa) Kari Lervik. Hennes ærend var det månedlige – altså rutinemessige – helsebesøket i regi driver SinkabergHansen.
Det første var en gjennomgang av status for fisken og lokaliteten. Hva som er ankommet av smolt når, generelt hvordan fisken har håndtert overgangen til sjø – hvordan det ligger an med ulike velferdsindikatorer som appetitt, adferd, lusetall og dødelighet.
Når det gjelder de 315.000 «0-åringene», blant fisken klekket i desember 2018 (se episode 2), som kom med første brønnbåtlast – og som vi vil fortsette å følge også inn i 2020 – er resultatene så langt utmerket. For eksempel; dødeligheten i løpet av åtte uker er på 0,2 prosent. I praksis betyr det at bare en håndfull fisk kommer opp ved den daglige røkterunden i anlegget.
Vi måtte til med ROV for å sjekke om det virkelig stemte …
«Nesten ikke til å tro»
– Over en periode var det så lite fisk som gikk ut, at vi måtte ned med ROV (undervannsrobot) for å sjekke om det virkelig var slik, melder lokalitetsleder Johannessen. Ennå ved inngangen til oktober har Sørværet ikke fått all fisken som skal røktes gjennom vinteren, men i løpet av kort tid vil det være ni ringer – med totalt om lag 1,5 millioner fisk – i anlegget.
Helsebesøket omfatter naturlig nok også en kontrollrunde ut til alle merdene. Foruten å observere fisken og dens adferd, vurderer veterinæren de samlede forholdene i og rundt merdene.
Lakselus finnes på lokaliteten, men ennå langt under tiltaksgrensa på 0,5 lus per fisk. Samtidig er det en del skottelus. Selv om også denne parasitten skal rapporteres, er den ikke offentlig regulert på samme måte som lakselus.
Dog; om det blir for mye skottelus, kan laksen bli nokså plaget – slik at behandling vil være på sin plass. Samtidig er det slik at når sjøtemperaturen synker ut over høsten, så vil skottelus for det meste slippe verten sin.
– Dette besøket viste at det meste var på stell, men vi må følge med på hvordan skottelusa utvikler seg, sa Lervik som i dag har 28 års fartstid som veterinær innen havbruk.
Hoppeskader
Veterinæren sjekker rutinemessig dødfisk, og sikrer også ulike prøver. Ved dette helsebesøket konstaterte Lervik raskt at det som hadde vederfart de fire tapte fra første merd var hoppeskader:
Rett og slett at fisken hadde truffet noe annet enn vann ved hopping. Dermed ble det slutten for disse … Uansett er lokalitetslederen med vel 10 års erfaring i SinkabergHansen veldig godt fornøyd med hvordan starten til denne generasjonen har artet seg
– Så raskt denne fisken ble interessert i fôret, og hvor lite dødfisk det er, er særs bra. Det lover iallfall veldig godt for fortsettelsen, og vi skal gjøre vårt til at fisken får en bra inngang til vinterperioden, melder lokalitetsleder Hallvar Johannessen.
Denne fisken fra Bindalssmolt ble uvanlig raskt interessert i fôret …